Látnivalók

Óhalász a kitelepített falu, kizárólag vízen közelíthető meg

A Tisza-tó sarudi és poroszlói medencéjének találkozásánál található egy patkó alakú holtág.
145 éve 1876-ban a nagy tiszai árvíz az akkori halász falut elárasztotta. 23 településsel együtt több mint 1200 ház romba dőlt és rengeteg állat odaveszett. Három ház kivételével a települést az árvíz felemésztette.

Kiskörei vízlépcső

A vízlépcső három egybeépített főlétesítménye: a duzzasztómű, a vízi erőmű és a hajózsilip. A hajózsilip 12 méter*85 méteres méretével 1350 tonnás hajók zsilipelésére alkalmas. A vízerőmű előzetes egyeztetéssel látogatható.

Kiskörei hallépcső

Az ország egyetlen hallépcsője is a Tisza-tónál található, Kiskörén. A hallépcső létrehozásának célja, hogy a vízi erőmű által “kettévágott” Tisza folyó al- és felvize között biztosítsák a halak szabad mozgását. Betekintve a hallépcső üvegablakán láthatjuk a vízben vidáman fickándozó halakat.

Tisza-tavi vízi sétány

A Tisza-tavi élővilág bemutatásának egyik legnépszerűbb pontja a 2006-ban megnyitott, Poroszlón található Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, mely a Világörökség részévé választott Hortobágyi Nemzeti Park területén található. Ez a különleges pallókra, kilátókra épülő látványosság csak a víz felől közelíthető meg.

Tisza-tavi Ökocentrum

A 2012-ben megnyitott élmény és látogatóközpont a Tisza-tó élővilágát mutatja be a látogatók számára, beltéri és szabadtéri programokkal, látnivalókkal várja látogatóit. Fő attrakciója a mintegy 1 millió liter össztérfogatú édesvizű akvárium, ami Európa legnagyobb édesvízi bemutatótere.

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország legelső és legnagyobb területű nemzeti parkja 1973- ban alakult meg. 1999-ben a Hortobágyi Nemzeti Park területe felkerült a Világörökség listára. A Tisza-tó területből 7,000 ha is a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik.

Tisza-tavi Madárrezervátum

A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, 1999 óta az UNESCO  Világörökség része, melynek szigorúan védett része a Tiszavalki- medencében található Tisza-tavi Madárrezervátum, amely vezető kíséretében látogatható. 

Nyaralóhajózás​

Kisköre a nyaralóhajók déli báziskikötője, ettől a ponttól egyelőre csak észak felé hajózhatunk a Tiszán. A tiszalöki vízlépcsőig például 27 kilométeren keresztül csodálhatjuk a Tisza-tó fenséges látképét. Ezen az útvonalon két nagy sziget található, a háromszög alakú Aranyosi-sziget és a csónak formájú Buláti-sziget. A Tisza-tavon emellett közel 1000 sziget található, amelyek csónakkal, kenuval vagy kajakkal közelíthetőek meg. A hajózás közben pedig érdemes megpihennünk a szabadstrandon vagy a számos étterem, bisztró valamelyikében, amelyek a partközelben várják a látogatókat.

Ismerd meg programjainkat

EnglishGermanHungarian