Húsvéti ökotúra 2022.04.17

–  A Tisza-tó “lefolyója”, a kiskörei duzzasztógát környéke leginkább nyáron látogatott túracélpont. Pedig természeti kincsei tavasszal is érdekesek, sőt!

A hallépcső pl. ilyenkor fontos csak igazán! A legendás 3 m-es tokfélék, pl a vizák, már nem úsznak fel a Tiszán ívni, mint tették ezt a 19. századig, amíg a Vaskapu vízierőmű nem zárta az útjukat jóval lejjebb. De így is sokféle hal használja szaporodási időszakban, őket egy betekintő ablakon figyeljük meg.

Átsétálunk a duzzasztógáton a folyó túloldalára, beszélgetünk a működéséről, amivel szabályozza ezt a csodálatos turisztikai-vízügyi-agrár-természetvédelmi rendszert, a Tisza-tavat. Benézünk a téli álmából éledező kikötőbe. Teszünk egy pár km-es túrakört a tavaszváró ártéri erdőben, csatornák mentén, és a tóparton. Még egy kis szigetre is bemegyünk. Van még egy meglepi progranpontunk is: meglátogatjuk a TulipánKertet, ha egyeztettünk velük, és kinyiltak a virágok. Szerencsés esetben Szedd magad akcióba lendülhetünk, de ez a virágoktól, ill az időjárástól függ!

Minden érvényben lévő szabályt betartunk. Jó szívvel javaslom ezt a programot tőlem hallótávolságon belül a Top-túra közösség tagjainak is.
A túrát családoknak, egy háztartásban élőknek, pároknak, és egyéni túrázóknak javaslom.